5 tips voor social media video’s in de zorg
15 november 2022 

5 tips voor social media video’s in de zorg

Video’s maken voor social media: dat klinkt ingewikkeld. Gelukkig is dat tegenwoordig niet meer zo. Perfectie nastreven is namelijk verleden tijd. Sterker nog: hoe spontaner, hoe beter! Met deze en vier andere tips maak jij succesvolle social media video’s voor jouw zorgorganisatie.

Laten we even bij het begin beginnen. Want, waarom wil je eigenlijk video’s maken voor social media? Videocontent staat momenteel centraal op ieder platform. TikTok, Instagram, Facebook en zelfs LinkedIn: het algoritme is fan van video. Dat betekent dat videocontent vaker wordt getoond aan jouw doelgroep dan bijvoorbeeld foto’s. Het is het dus echt waard om een stapje extra te zetten en videocontent te schieten.

Als zorgprofessional heb je niet altijd de tijd om een contentplan voor video’s op te stellen. Ook een cameraman en scriptschrijver zijn (waarschijnlijk) niet aanwezig. Geen paniek: die heb je ook helemaal niet nodig. De eerste tip is dan ook:

Vergeet perfectie

Spontane dansvideo’s, onetakers waarin iets wordt uitgelegd: TikTok staat er vol mee. Video’s hoeven tegenwoordig niet door een langdurig editingproces. Je hoeft geen professioneel licht te kopen en ook die dure camera kun je achterwege laten. Maak juist een toffe video waarin je bijvoorbeeld een zorgprofessional aan het woord laat over zijn dag.

Een goed begin is het halve werk

De eerste drie seconden zijn het belangrijkst voor jouw video’s. Hiermee pak je de aandacht van je doelgroep. Hoe? Maak gebruik van een aantrekkelijke thumbnail (kleine afbeelding) waarin je een belofte doet. Zoals: “Na deze video weet jij of je geknipt bent voor een baan in de zorg.”

Het juiste formaat

Op TikTok en Instagram worden alleen staande video’s getoond. Check vooraf wat het juiste formaat is voor het door jou gekozen social media kanaal en pas je video hierop aan.

Geluid als focus

Bij slechte audio haken veel mensen af. Dat wil je niet! Zorg er daarom voor dat je in een rustige omgeving opneemt. Lukt dat niet? Dan kun je altijd overwegen om een kleine, externe microfoon aan te schaffen. No worries: dat hoeft zeker niet duur te zijn.

Vergeet de ondertiteling niet

Veel mensen kijken video’s zonder geluid. Dan hoeven ze de video’s niet aan te klikken en kunnen ze na het kijken meteen doorscrollen. Het is dus verstandig om je video’s te ondertitelen. Dat kan met simpele tools. 

Meer weten over hoe je videomarketing inzet voor jouw zorgorganisatie? Ik help je daar graag bij! Neem vandaag nog contact op.

Over de schrijver
Groot fan van zorg & welzijn, uitgebreid koken en in de zon op het terras. Ik help zorgorganisaties aan de online aandacht die ze verdienen. Met simpele aanpassingen naar meer resultaat, in minder tijd.