Tijd besparen door goed te plannen en tóch consistent content plaatsen. Klinkt goed, toch? Met een contentplanning lukt het je in no-time. In deze blog leg ik je uit hoe.
Wat is een contentplanning?
Een contentplanning is een kalender waarin je noteert welke content je gaat plaatsen, op welk kanaal en met welk doel. Je kunt hem zo compleet maken als je zelf wilt: van het aantal woorden tot de caption.
Waarom is een contentplanning handig?
Je werkt in de zorg. Dat betekent dat je weinig tijd hebt om je bezig te houden met social media en websitecontent. Daarnaast wil je je natuurlijk het liefste bezig houden met de beste zorg voor patiënten. Of daarover communiceren.
Vooruit plannen helpt je tijd te besparen en geeft je een overzicht van de content die je maakt. Hiermee kun je slimme trucjes uithalen, zoals het recyclen van content. Een enkele blogpost kun je bijvoorbeeld ‘opknippen’ naar meerdere quotes op sociale media. Zo creëer je met minder tijd toch kwalitatieve posts.
Hoe maak ik een contentplanning?
Ben je overtuigd? Dan gaan we je uitleggen hoe je een contentplanning maakt. Ready? Set. Go!
1. Stel doelen op
Je maakt content met een reden. Deze doelstelling vormt de basis voor elk contentstuk dat je maakt. Of het nu een blogpost of video is. Naamsbekendheid kan een reden zijn. Maar ook een mailinglijst opbouwen van geïnteresseerden.
2. Bepaal je kanalen
Als je weet waar je het voor doet, is het belangrijk dat je de juiste mensen bereikt. Waar zit de doelgroep? Neem deze kanalen mee in je kalender.
3. Bepaal een frequentie
Het is niet voor iedereen haalbaar om iedere dag iets te plaatsen. Consistentie is belangrijk, maar kwalitatieve content ook. Bedenk wat voor jou een haalbare frequentie is om te posten. Vergeet ook het recycle-trucje van hierboven niet ;-)
4. Bedenk onderwerpen
Waar wil je het over hebben? En nog belangrijker: welke onderwerpen ondersteunen jouw contentdoel? Een voorbeeld: je gaat een cursus reanimeren organiseren. Dan kun je het beste inzetten op informatieve blogs met een formulier waarin bezoekers hun mailadres kunnen achterlaten. Vervolgens houd je de mailers up-to-date over de aankomende cursus.
5. Vul je contentkalender
Gebruik hiervoor eventueel een tool zoals Trello of Canva, zodat je snel inzichtelijk hebt hoe het ervoor staat met je planning. Weet je niet altijd zeker of je die dag tijd hebt om te posten? Dan kun je content ook van tevoren inplannen met Later of Hootsuite.
Je bent er klaar voor!
Met deze vijf simpele stappen heb jij een sterke contentplanning in een handomdraai. Het grootste voordeel? Als het eenmaal staat, heb je er weinig omkijken naar.
Heb je hulp nodig bij het opzetten van een contentplanning? Ik help je graag verder. Laten we kennismaken.