Michiel: “De patiënt blijft altijd de kapitein van het schip”

Verpleegkundig specialist Michiel werkt al ruim vijfentwintig jaar in de GGZ. Hij kijkt niet snel meer ergens van op, maar verbaast zich nog iedere dag. Momenteel werkt hij met patiënten die te maken hebben met een of meerdere persoonlijkheidsstoornissen. Wat zijn baan na al die tijd nog steeds de leukste maakt? “Dat iemand opknapt,” zegt Michiel. “Dat je samen met een patiënt en de familie terug kan blikken op een periode die intens was, maar waardoor iemand het leven weer een beetje op orde heeft. Daar kan ik ontzettend van genieten.”

De patiënten met wie Michiel werkt, hebben te maken met persoonlijkheidsstoornissen. Het werken met die doelgroep is een heel bewuste keuze geweest. “Dat begon toen ik ging werken met patiënten met borderline,” vertelt Michiel. “Dat vond ik zo interessant, daar ben ik me in gaan verdiepen. En die interesse is altijd gebleven. Een persoonlijkheidsstoornis komt eigenlijk nooit alleen, daar komt vaak ook een depressie of verslaving bij. Of een angststoornis. Ik werk in een brede specialistische niche.”

Michiel vergelijkt zijn werk soms met een schip, waarop de patiënt altijd de kapitein blijft. “Als verpleegkundig specialist ga je aan boord van dat schip en kun je helpen om de koers uit te zetten,” legt hij uit. “Of aangeven in welke haven het goed is om aan te leggen of even ergens ten anker te gaan. We proberen zoveel mogelijk te sturen op de behoeften en de verlangens van de patiënt en kijken goed naar wat iemand nodig heeft. Zo kun je herstelgericht werken. En als iemand iets nodig heeft wat jij niet kunt bieden, dan zul je dat bij collega’s of andere instellingen moeten halen.”

Michiel werkt veel samen met andere disciplines. “Het is echt teamwork. We hebben ook een gedeelde caseload, dus we kijken ook goed naar of het klikt met een patiënt. Soms is er onvoldoende vertrouwen en dan hebben we ruimte om dat onderling goed te verdelen.” Netwerken speelt een belangrijke rol in zijn werk. “Dat probeer ik zo laagdrempelig mogelijk te doen, ook voor patiënten,” zegt Michiel. “Die kunnen mij gewoon bellen en bijvoorbeeld een gesprek krijgen ter oriëntatie voordat ze hun intake krijgen. Ik ben niet zo van de loketjes.”

De behandelingen voor mensen met persoonlijkheidsstoornissen zijn relatief kort, maar wel heel intensief. Dit betekent dat Michiel een belangrijke rol heeft bij zowel het startmoment als de eindfase van de behandeling. “Je bereidt iemand voor op een leven zonder therapie,” vertelt hij. “Aan het einde van de behandeling is een patiënt zich daar vaak bewust van en dat werkt soms heel demoraliserend, waardoor iemand terugvalgedrag kan vertonen. Mijn werk is dus niet alleen maar starten met een behandeling en kijken wat er anders en beter moet, maar ook op de effectieve wijze losmaken,” besluit Michiel.


Het originele artikel vind je hier.